dilluns, 11 de maig de 2015

Pau Vidal: el bilingüisme mata

  • El mes de gener d'enguany, Pau Vidal va publicar el llibre El bilingüisme mata. Del canvi climàtic al canvi idiomàtic. I va provocar molta controvèrsia a la premsa.

RESUM DEL LLIBRE
Després de l'aprovació de la Llei de Normalització Lingüística, Pau Vidal va fer un diagnòstic: el bilingüisme no funciona. Segons ell, només en són un 36% de parlants i, a més a més, aquests tenen una "mala salut filològica", el qual provoca que cada dia es vagi deteriorant més i més, acaba afegint que el català està cada vegada més lluny de la normalitat. 
Aquest llibre, El bilingüisme mata, critica sobretot la creença que de llengua en pot parlar tothom i també utilitza enquestes com a mètode d'aproximació a la realitat social. Pau Vidal, en aquest llibre, descriu el que només Joan Solà va gosar dir en veu alta:el català no s'està morint per falta de parlants, sinó per falta de català, cosa que la majoria de filòlegs saben, però no diuen. Afegeix, també, que la supervivència de la llengua no depèn només de la qualitat de parlants, sinó de la qualitat de la llengua. L'autor alerta del "canvi idiomàtic" i en descriu els seus símptomes, que van escampant els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Pau Vidal alerta del 'canvi idiomàtic' i en descriu els símptomes, que escampen els totpoderosos mitjans i les xarxes socials. Finalment, acaba proposant la que seria l'única cura possible: elevar el català a llengua oficial única del futur Estat.

CRÍTIQUES FAVORABLES
2.- Cerqueu un parell de crítiques favorables a la premsa (autor, títol, diari o revista, data i tesi o idea principal)

http://www.naciodigital.cat/noticia/82343/pau/vidal/bilinguisme/no/aporta/equilibri/pero/fem/veure/si
http://www.ara.cat/opinio/bilinguisme-mata-Neva-Porco-governo_0_1298870147.html
http://www.ara.cat/media/tecnologia-bilinguisme-mata_0_1348665187.html
http://www.nuvol.com/critica/duel-linguistic-amb-pau-vidal/


CRÍTIQUES DESFAVORABLES
3.- Cerqueu un parell de crítiques desfavorables a la premsa (ídem.)

http://cat.elpais.com/cat/2015/02/05/cultura/1423169863_142717.html
http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua

(INACABAT, FALTA COMENTAR LES CRÍTIQUES)
1 comentari:

  1. Has fet les cerques, però falta la redacció amb les teves paraules...
    Poca feina per una hora davant l'ordinador.

    ResponElimina