dilluns, 2 de febrer de 2015

SÍMBOLS RODOREDIANS (El carrer de les camèlies)

1. LA FLOR DE CACTUS BLANCA NAIXENT D'UNA PARET

Cactus: és una planta de la família de les cactàcies, de generes molt diversos, de tija carnosa, simple o ramificada, globulosa o cilíndrica. Poden viure en zones àrides

Fragment:
CAP. I: "...i aquella arrel s'alimentava de maó i de morter vell i donava vida al cactus que sortia amunt de la paret, a tafanejar el jardí del costat. I allà dalt de tot, a la nit del dia que m'havien trobat, hi va sortir una flor rovellada de fulla a la banda de fora i blanca de llet passades les primeres fulles, amb una bogeria de cabellera despentinada a dins de tot."

Significat del símbol:
Jo crec que aquest símbol significa puresa, ja que la flor és blanca i aquest color és el que significa. I més tenint en compte el context, ja que diu que aquesta flor blanca (juntament amb el cactus, és clar) va florir el dia que van trobar a la Cecília al carrer. Per tant, és un símbol per comparar el naixement d'una flor amb una nena petita, encara plena de puresa.

2. LA NEULA


Neula; full prim de pasta feta amb farina, sucre i una essència, enrotllat en forma de canó.

Fragment:
CAP. XXVIII: "...el vell es va aixecar, se'n va anar cap al fons del saló i es va aturar davant d'un moble estret i alt que hi havia al costat del tapís, i que era tot ple de calaixets. Va estar una estona buscant i després va tornar i em va donar una neula. Me la vaig menjar molt a poc a poc per la vergonya dels garranyecs, perquè només només menjava neula jo."

Significat del símbol:
Aquest és un dels símbols sexuals que surt a la novel·la. El vell ex-general que la convidava a menjar a casa, per postres li donava una neula, només a ella. La neula és llarga, amb un forat al mig, i es pot comparar amb l'òrgan sexual masculí. Quan ella se la menjava, era com un "estímul" per ell.

3. LA TIL·LA, FLOR MEDICINAL


Til·la: És un conjunt de flors amb què es preparen infusions de propietats sedants,

Fragment:
CAP. IV: "Els remeis em marejaven i em cremaven, i quan m'endormiscava entrava la senyora Magdalena i em feia til·la perquè sués."
CAP. XXXIX: "Vaig ensopegar i vaig ser a temps d'agafar-me a una altra soca i l'arbre feia olor, olor de til·la i la til·la servia per posar-la en tasses i jo tenia les puntes dels dits brutes de sang seca i tot el baix de la faldilla estava brut i moll de quan havia caigut i el til·ler deixava baixar la seva olor de nit d'estiu i de malaltia i la flor de til·la sortia d'una mena de fulla que erra el seu llit..."
(També apareix en altres capítols, com en el XXV).

Significat del símbol:
Aquest símbol el trobem primer quan ella era petita i estava malalta, i la Magdalena n'hi donava perquè es calmés i així no sentir el dolor. El tornem a trobar quan ella ja és gran i en Marc, l'Eladi i el sastre la deixen tirada als carrers de Barcelona. Podem interpretar que és un símbol que ella l'associa, més que amb la curació, diria jo, amb una cosa bona a la que es pot aferrar i sap que li farà el bé. És una cosa que l'ajudarà a estar més tranquil·la i que, també, li recorda a la seva infància quan ella encara no tenia "aquests" problemes i es podia curar.

4. LES MAGRANES

Magrana: fruit del magraner, globós i vermellós, de pela coriàcia coronada pels lòbuls del calze, i amb nombroses granes comestibles carnoses, vermelles i translúcides, disposades en grups delimitats per un tel groc.

Fragment:
CAP. XXVI: "M'estava moltes hores estirada a l'otomana de la tribuna, d'esquena al carrer, mirant el fris de la paret del menjador fet amb àngels petits i amb magranes esberlades."

Significat del símbol:
Les magranes signifiquen fertilitat i el seu color vermell passió. Per tant, podem dir que és un símbol sexual en el sentit de que, a la Cecília, li recorda a la primera vegada que va perdre la seva virginitat, potser pel color vermellós que et deixa en el llavis quan les menges. Per això el nomena a la novel·la.

5. DIT EN EL RÍNXOL


Rinxol: Floc de cabells corbats en espiral.

Fragment:
CAP. XXV: "...em va ficar un dit a dintre d'un rínxol i va dir que s'havia quedat caçat amb ganxo i amb trampa. Com si es tornés boig em va esvalotar els cabells i em va dir baixet i amb molta calma: canviarem la Cecília, la vestirem, la despullarem, la farem riure i la farem plorar."

Significat del símbol:
Aquest és un altre símbol sexual en el que en Marc posa un dit dins d'un rínxol dels cabells de la Cecília. Pot significar que és un paral·lelisme a tenir relacions sexuals, amb el que, diu ell, l'acabarà canviant.

1 comentari: