dilluns, 19 de gener de 2015

El complex d'Èdip

Què és?
El complex d'Èdip és un estat psíquic que ocasiona el desig sexual d'un fill noi cap a la seva mare, que sol estar acompanyat de varis sentiments negatius cap al pare.


Qui la va descobrir?
Sigmund Freud, un psicoanalista que va desenvolupar una teoria sobre el tema.

Per què té nom d'un personatge mitològic? Qui era Èdip?

Té el nom d'un personatge mitològic, perquè hi ha una història sobre Èdip rei, fill de Layo i Yacasta. En la qual l'oracle de Delfos diu als seus pares que el seu fill seria parricida (s'enamoraria de la seva mare), i un servent del rei, per evitar-ho, el porta al bosc. Quan aquest es fa gran acaba matant al seu pare en una creuada i s'acaba casant amb la viuda de Layo, la seva pròpia mare.

Quin personatge pateix aquest trastorn a El Carrer de les Camèlies?

El pateix en Cosme, el fondista.

Com ho descobreix el lector?

Se sap per quan ell parla sobre un quadre que hi ha en una habitació el qual té la foto d'un cavall, però on prèviament hi havia tingut una foto del seu pare que, en un moment de ràbia, havia tret. I sempre diu que li té molt més aprecia a la seva mare, fins i tot vesteix a la Cecília amb un vestit seu intentant-la convertir en ella.

Cecília també el pateix, quin nom rep aquesta malaltia en el cas de les dones?

En el cas de les dones aquesta malaltia rep el nom de Complex d'Electra.

3 fragments de El Carrer de les Camèlies on es pot veure el complex:


Capítol III: "Sense dir res va donar un cop molt fort amb el cantell de la mà entre la meva mà i la del seu pare i el va estirar per endur-se'l. Se'n van anar carrer avall i jo no entenia per què aquell senyor, en comptes d’anar-se’n amb la nena, no la deixava a mirar l’ocell i no se m’enduia a mi."

Capítol IV: "I el senyor de la Maria-Cinta feia olor de fum de fumar i olor d'olor, i em va fer seure a la falda, i mentre el cotxe corria i la llum dels fanals entrava i passava li vaig ficar una mà entre l'americana i l'armilla, ben amunt per sota del braç, i l'hi vaig deixar allà dintre. I la mà i jo estàvem bé."
Capítol XXIII: "La modista me'l va fer tal com en Cosme li va dir que me'l fes... em va treure el cor de vidre de la cadena i m'hi va posar un medalló d'or i d'alabastre que figurava el cap d'una senyora de l'any de la nana"


2 comentaris: